Sustin si-mi place

luni, 21 septembrie 2009

Mda, dom'le!

Emisiune la teveu cu subiect principal “cocalarul si sistemul”

Pornind de la ideea asta, vreau sa imi dau cu parerea(ca aici eu centrez si eu dau cu capu’) despre ceea ce se intampla.

E clar ca avem un sistem bolnav. Si nu numai la invatamant.Dar vreau sa ma opresc asupra invatamantului .

De ce? Pai pentru ca:
- Invatamantul ar trebui sa ofere o educatie coplementara
- Invatamantul ar trebui sa arate elevului minimul simt de responsabilitate
- Invatamantul ar trebui sa pregateasca si sa lanseze generatiile viitoare s.a.m.d.-eu vreau sa discut despre prima si ultima, responsabilitatea fiind ceva ce se invata in timp(in mult, mult timp)

1.Educatie complementara: educatie se ofera, singurul impediment e vointa copilului si educatia lui domestica. Daca acel copil, acasa, este tinut in puf, rasfatat, nu i se impun anumite linii de ghidare care sa-l impinga pe un fagas normal, catre educatie. Din pacate, sunt niste mini-cocalari pe la scoli(si avem exemple clare, mediatizate) care fac urmatoarele celor care sunt in spatele catedrei:injura, batjocoresc, urla, se comporta ca niste giboni, fac poze in curu’ gol pe banci in timpul orelor, fumeaza in clasa s.a.m.d. O maxima lipsa de bun-simt din partea elevului, semn clar de proasta crestere, deci vina e a…………(completati linia punctata).(hint:cocalarii de mama si tata). Nu absolv de vre-o vina profii, sa nu ma intelegeti gresit! Sunt si uscaturi prin padure, sunt convins si stiu ca sunt. Dar cred ca principalul vinovat pentru ceea ce se intampla in salile de clasa ale scolilor si liceelor este lipsa educatiei parentale(de aici si denumirea de educatie COMPLEMENTARA).

2.Pregatirea generatiilor viitoare: ei, aici avem o problema. Din pacate, zi de zi intalnesc persoane care vor sa imi demonstreze ca mergem intr-o directie gresita. Generatiile viitoare, din punctul meu de vedere , vor fi din ce in ce mai “alterate”. Zic asta pentru ca: exista din ce in ce mai multi cocalari(vezi colina Universitatii-un loc, alminteri, destinat cazarii unor persoane cu pretentii de ingineri, unor persoane c e ar trebui sa arate un punctaj ridicat la testele de inteligenta-unde rasuna manelele de se rup peretii), care cocalari, bine-nteles, se vor inmulti. Care atunci cand se vor inmulti, nu vor face 2-3 copii(responsabil, sa le poata da o educatie cat mai buna). Vor face minim 5-6, sa fie, pe principiul “cine stie cand avem nevoie”. Care copii, vazand la mama si la tata cum se face, vor deveni, la randul lor, cocalari. Si tot asa.

Deci, din punctul meu de vedere, singura directie viitoare este in jos. Puteti zice ca sunt eu pesimist, dar cred ca as putea gasi contra-argument la majoritatea ideilor cu tenta optimista.

In alta ordine de idei, voi posta zilele astea(ca tre’ sa-l editez sa arate minunat) un text cu intamplari neplacute avute de catre subsemnatul si prietenii lui, strans legate de profesorii din UTBv. Sper sa nu va surprinda! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu